מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, הרבה מאוד עסקים וחברות מתלבטים איך להיערך קדימה. הבעיות הן שאי הוודאות גבוהה מאוד.
בעיקר, לא ברור איך תסתיים המערכה הצבאית. על פי ההצהרות, צה"ל נחוש להכריע את החמאס ואפילו לחסל את הרעיון שנקרא חמאס.
עם זאת, מימוש המטרה הזאת והלחץ הציבורי הגדול להחזיר את החטופים, מייצר עבור עסקים מציאות שבה הם צריכים לקבל החלטה כלשהי. אי קבלת החלטה עסקית כיצד לנהוג, נושא מאחוריה מחיר כלכלי מסוים ואפילו פוגע בכושר הפעילות של העסק קדימה.
מהם 2 התרחישים הסבירים להימשכות המלחמה?
1. לחימה ארוכה (שנה שלמה) שתייצר משק בפעילות של 70%-80% – הזהירות של צה"ל מפגיעות נוספות ועבודה חירוגית מאוד, מחזקות את ההערכה הזאת.
2. לחימה של שלושה חודשים נוספים – בסוף המבצע הקרקעי ושלושת החודשים הללו, יתגברו כל הלחצים ליציאה ובעזה ייכנס כוח בינלאומי שיהווה כשלטון זמני עד לכינון שלטון חדש ברצועה.
מה המצב כעת מבחינה תחרותית והישרדותית של עסקים?
אנחנו עדיין במצב של צרכים שנוצרו ונוצרים שלא פוגשים מספיק מענה, עסקים טרם התאימו חלק מהמוצרים שלהם למצב.
1. נפח הפרסום והרעש נמוך ברשתות החברתיות – נפח הפרסום ילך ויחזור בהדרגה. כל תקציב שמושקע בפרסום ממומן למשל, שווה כעת הרבה יותר לעומת זמנים רגילים (שקל (בתקופת שגרה)=שלושה שקלים (בתקופת לחימה)). מחירי החשיפה נמוכים יותר, כך שיש יתרון לעסקים נזילים שיש להם עודפי שאותם הם מחפשים להשקיע.
2. צרכים רבים נותרים ללא מענה – בעקבות הלחימה מתעוררים צרכים רבים ומהותיים, בעיקר בקרב קהלים של נותני שירותים. הלחימה יוצרת צורך במוצרים חדשים של נותני שירותים שלא זוכים למענה!! למשל, צורך בשירותים משפטיים מותאמים ללחימה, צורך במוצרי השקעה מותאמי לחימה (למשל מעבר ממוצרים הוניים למוצרים מחלקי הכנסה), צורך בליווי כלכלי כשאנשי משפחה מגויסים למילואים ועוד סוגיות.
איך נכון להיערך מבחינה אסטרטגית ושיווקית?
1. אסטרטגיית מיקוד מענה לצרכי לחימה ומלחמה – גם אם המערכה מסתיימת בעוד שלושה חודשים, כל עסק צריך לעבור לגישה של מוצרים, שיווק ותכנים המותאמים כמענה לצרכים נוכחיים. מאחר והסבירות לסיום פתאומי ללא כל התרעה של הסיטואציה היא די נמוכה, תהיה אפשרות לצאת מהאסטרטגיה הזאת בהדרגה. ככל שהלחימה תתארך היא תצדיק את עצמה יותר ויותר.
2. אסטרטגיית התאמת המוצרים העתידיים ואגירת תקציבים מוגברים ליום שאחרי – באסטרטגיה הזאת העסקים מפחיתים תקציבי פרסום ושיווק ונערכים להוציא אותם בסביבה של מציאות רגילה. זו אסטרטגיה שבה נוקטים, להערכתי, כ-50% מהעסקים. השיקולים הם בדרך כלל היעדר הכנסות, כך שיישום אסטרטגיה אחרת דורשת נטילת מימון והלוואות באי וודאות. אבל יש פשרה כאן: ניתן להתחיל להפעיל אותה גם בתקציבים נמוכים מאוד כבר כעת ולהגביר אותם ככל שהשגרה הולכת ומתגבשת לאיטה. מדייקים תוך כדי הפעלה, כשלקוחות פוטנציאליים מתחילים לחזור לשגרה וזקוקים למענה שוטף קדימה.