בעידן רווי מידע ומסרים שיווקיים בלתי פוסקים, היכולת ללכוד את תשומת הלב של הקהל ולהשאיר חותם משמעותי הפכה למשימה מורכבת מתמיד. הגישה המסורתית של הפצת מידע עובדתי יבש כבר אינה מספיקה. כאן נכנס לתמונה כוחו של הסיפור ככלי מרכזי בפעילות יחסי ציבור שמוביל משרדנו. נרטיב בנוי היטב, כזה שנוגע ברגש, מעורר הזדהות ומציג מסע אנושי, מסוגל לפרוץ את חומות הרעש התקשורתי וליצור חיבור עמוק ואמיתי עם הקהל. הסיפור הוא מוטיב מרכזי באסטרטגיית שיווק Pull כדי למשוך אל המותג את העניין.
כשאנחנו עושים יחסי ציבור לחברות נדל"ן לדוגמא, אנחנו משתמשים הרבה בכלי יחסי ציבור שנקרא כתבות פיצ'ר. במאמר זה נסביר על הכלי ועל היתרונות שלו.
כתבות פיצ'ר (Feature Articles), המאפשרות התעמקות והצגת סיפורים באופן מורחב, מהוות פלטפורמה אידיאלית לכך במסגרת פעילות יחסי ציבור.
כתבות פיצ'ר אינן רק כלי להגברת המודעות למותג או לאדם; הן משמשות כלי רב עוצמה לבניית אמינות, לביסוס סמכות מקצועית וליצירת קשר רגשי ארוך טווח. בניגוד לפרסום, הנתפס לעיתים קרובות כאינטרסנטי וחד-צדדי, כתבת פיצ'ר המציגה סיפור אותנטי ומרתק נושאת עמה משקל של אמינות עיתונאית, ומאפשרת לקהל לראות את האדם או הארגון באור אנושי ורב-ממדי.
מדריך זה נועד לספק לאנשי מקצוע בתחומי היח"צ, השיווק והניהול בישראל, כלים מעשיים ועקרונות אסטרטגיים לבניית סיפורים מנצחים עבור כתבות פיצ'ר. נצלול לעומקם של מקרי בוחן ישראליים מוצלחים, ננתח את מרכיבי ההצלחה שלהם, נבין את עקרונות הסטוריטלינג האפקטיבי, נפרט תהליך עבודה שיטתי לבניית הסיפור, נבחן כיצד למנף את הסיפור לחשיפה מתמשכת בפלטפורמות מרובות, ולבסוף, נלמד כיצד למדוד ולהעריך את ההשפעה הרחבה של מהלכים אלו על יעדי יחסי הציבור והעסקים.
זיהוי וניתוח סיפורים מעוררי השראה
הבנת המרכיבים שהופכים סיפור לאטרקטיבי עבור התקשורת והקהל היא הצעד הראשון בדרך ליצירת כתבת פיצ'ר מוצלחת. ניתוח דוגמאות קונקרטיות מהשטח הישראלי מאפשר לזקק את אותם מוטיבים וטכניקות סיפוריות שמהדהדים ועובדים בפועל.
ניתוח ההצלחות הגדולות שלנו במשרד יחסי הציבור
בחינה מדוקדקת של סיפוריהם של אנשים ומותגים שהוזכרו בשאילתה המקורית, חושפת מגוון נרטיבים וגישות שהובילו להצלחה תקשורתית:
דניאל ביטון (Daniel Biton):
סיפורה של ביטון הוא דוגמה קלאסית לנרטיב "היזמת הצעירה והמבטיחה". הנרטיב המרכזי סובב סביב יזמית שהקימה חברת אנרגיה מתחדשת (EDI Energy) בגיל 23, למרות היותה חסרת ניסיון קודם בתחום הספציפי הזה.
הסיפור משלב הישגים אקדמיים מרשימים (שלושה תארים אקדמיים עד גיל 23) עם נחישות עסקית יוצאת דופן.
מרכיב מרכזי בסיפור הוא ההצלחה בגיוס הון משמעותי של למעלה מ-100 מיליון שקלים, נתון קונקרטי המדגיש את קנה המידה של ההצלחה. אולם, הסיפור אינו לינארי; הוא כולל התמודדות עם אתגרים משמעותיים שהופכים אותו לאנושי ומעורר הזדהות: הקושי הראשוני בגיוס כספים מבנקים 9, היותה אישה צעירה הפועלת בתחום הנחשב גברי, התמודדות עם משבר עסקי כואב שכלל ביטול פרויקט גדול והפסד כספי ניכר של למעלה מ-18 מיליון שקלים 11, ומאבק מול בירוקרטיה וטעות של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י).
בנוסף, ביטון פיתחה מודל עסקי חדשני שפתר בעיה אמיתית בשוק האנרגיה הסולארית.
ההכרה היוקרתית, כמו הבחירה לרשימת 30 הצעירים המבטיחים של פורבס, משמשת כחותמת איכות חיצונית ונקודת שיא בנרטיב. לאחרונה, נוסף לסיפורה נדבך אישי וערכי חזק, עם פעילותה בהסברה הישראלית לאחר אירועי 7 באוקטובר, כתושבת קיבוץ כרמיה בעוטף עזה.
-
מרכיבי הצלחה תקשורתיים:
השילוב של סיפור "מ-0 ל-100 מיליון", גיל צעיר, חדשנות בתחום רלוונטי (אנרגיה ירוקה), התגברות על מכשולים מוגדרים היטב (מגדר, בירוקרטיה, משברים), הישגים מדידים, הכרה חיצונית (פורבס), וחיבור אקטואלי וערכי (הסברה) – כל אלה יוצרים סיפור עשיר ורב-שכבות שמושך תשומת לב תקשורתית בפלטפורמות מגוונות כמו פודקאסטים וכתבות מגזין יוקרתיות.
ניתוח מעמיק של הצלחתה התקשורתית מצביע על כך שההישג העסקי כשלעצמו אינו מספיק; היכולת לשזור אותו בנרטיב אישי משכנע, הכולל קונפליקט ופתרון, היא המפתח ליצירת עניין אמיתי. סיפורי "הצלחה לינארית" פשוט אינם מרתקים באותה מידה. הדגשת האתגרים והדרך להתגבר עליהם היא, לפיכך, מרכיב קריטי לאטרקטיביות הסיפור עבור התקשורת, ולא רק התוצאה הסופית.
נטע אור (Neta Or):
סיפורה של נטע אור מדגים כיצד אותנטיות רדיקלית יכולה להפוך לנכס יח"צי משמעותי. הנרטיב המרכזי הוא של יזמית נדל"ן בארה"ב ("מכורה לנדל"ן" 14), שבנתה את עצמה ללא רקע פורמלי בתחום או הון עצמי התחלתי.
היא החלה את דרכה העצמאית בעסק מכירות בניו זילנד, וכשחזרה לארץ נתקלה בקשיים במציאת עבודה התואמת את ניסיונה וכישוריה כיזמית ("זו הייתה מכה קשה לביטחון העצמי").
מה שמייחד את סיפורה הוא הדגש על שקיפות וכנות קיצוניות, המנוגדות לנורמות המקובלות בענף הנדל"ן וההשקעות. אור מצהירה באתר שלה: "הכל על השולחן אין אצלי סיפורים ורודים ונצנצים", ומשתפת בפתיחות בכישלונותיה, כולל מקרה בו נעקצה על ידי קבלן והודתה בכך בפומבי.
היא מדגישה כי "החיבור האישי, לקיחת האחריות והאמון הרבה יותר חשובים משורת הרווח".
גישה זו, המתוארת בכתבה במעריב כ"הפוכה ממה שנהוג בתחום", בונה אמון עמוק עם משקיעיה. הסיפור נוגע גם בנושא "נשים וכסף" והאתגרים הייחודיים של אישה הפועלת בסביבה עסקית גברית.
-
מרכיבי הצלחה תקשורתיים:
הסיפור האישי הלא שגרתי, האותנטיות והשקיפות המודגשות, הנכונות לחשוף פגיעות וכישלונות, העיסוק בנושאים מגדריים רלוונטיים, וההצלחה העסקית המוכחת למרות הקשיים – כל אלה יוצרים סיפור חזק וייחודי שזוכה לסיקור אוהד בכתבות פרופיל ובפודקאסטים.
המקרה של אור מדגים כיצד אותנטיות ושקיפות, כולל הודאה בכישלונות, יכולות להפוך מחסרון פוטנציאלי ליתרון יח"צי משמעותי בבניית אמון, במיוחד בתחומים הנתפסים לעיתים כשמרניים או בעלי תדמית בעייתית. נראה כי קיים קשר סיבתי בין חשיפת פגיעות מחושבת לבין בניית אמון ואטרקטיביות תקשורתית ועסקית, כפי שמעידה הכתבה במעריב על כך ש"המשקיעים נוהרים אליה".
-
אורי קובץ' (Uri Kovach):
סיפורו של אורי קובץ' הוא ארכיטיפ "ילד הפלא" בעולם השיווק הדיגיטלי.
הנרטיב מדגיש את גילו הצעיר במיוחד בשילוב הישגים מרשימים: החל לעצב לוגואים תמורת דולרים בודדים בגיל 12, הקים סוכנות שיווק מצליחה ("אאוריקה") בגיל 14, וכיום, בגיל 20, צבר ניסיון מקצועי המשתווה לזה של אנשים המבוגרים ממנו בעשרות שנים.
הסיפור כולל אלמנטים של "התחלה צנועה" (עיצוב בסקייפ תמורת דולר), למידה עצמית אינטנסיבית והשקעה מוקדמת בידע (הוצאת עשרות אלפי שקלים על קורסים עוד לפני שהיה לו רישיון נהיגה), עבודה עם לקוחות בולטים (כוכבי רשת) והשגת תוצאות מדידות עבורם (הכנסות של עשרות מיליונים). הסיפור כולל גם התמודדות עם אתגרים כמו ניהול העסק במקביל ללימודים וקריירה ספורטיבית תובענית, ואף שירות צבאי בתפקיד רלוונטי.
-
מרכיבי הצלחה תקשורתיים:
הגיל הצעיר והפער בינו לבין ההישגים הוא ה"הוק" המרכזי. סיפור ההתחלה הצנועה, הנחישות, הלמידה העצמית, התוצאות המדידות וההתאמה לרוח התקופה המעריצה יזמות צעירה, הופכים את הסיפור לאטרקטיבי במיוחד עבור מדורי דיגיטל וטכנולוגיה כמו Mako Nexter. (חשוב לציין כי קיימים אנשים נוספים בשם אורי קובץ' או דומה לו המוזכרים במקורות 19, אך הם אינם קשורים לסיפור היזמות הנדון כאן).יוליה לוי (Yulia Levi): סיפורה של יוליה לוי הוא דוגמה לנרטיב של "מהפך לא צפוי". רואת חשבון תל אביבית בת 40, שמעולם לא ראתה את עצמה כיזמית נדל"ן, מוצאת את עצמה מקימה חברת נדל"ן בגאורגיה.
נקודת המפנה הדרמטית והבלתי צפויה – "שיחה מקרית עם עוזרת הבית" – היא לב הסיפור, והיא זו שהובילה אותה למסלול יוצא דופן הכולל בניית פרויקט משמעותי (כ-100 דירות) בבירה טביליסי.
-
מרכיבי הצלחה תקשורתיים:
אלמנט ההפתעה והמקריות בשינוי מסלול החיים, המעבר מתחום עיסוק מסורתי (ראיית חשבון) ליזמות נדל"ן, היעד הלא שגרתי (גאורגיה), וההצלחה הקונקרטית והמדידה (בניין בהקמה) – כל אלה יוצרים סיפור קצר, קולע ומעניין, המתאים במיוחד לפלטפורמות כמו פודקאסטים המתמקדים בסיפורים אישיים ופיננסיים ("כסף בקיר"). (מקורות אחרים שהוזכרו לגבי יוליה לוי אינם רלוונטיים לסיפור הספציפי הזה).
רן קורבר (Ran Korber) ובריזומטר (BreezoMeter):
סיפורה של בריזומטר, שהוקמה על ידי רן קורבר ושני שותפיו, בוגרי הטכניון, מייצג נרטיב הצלחה קלאסי של סטארט-אפ טכנולוגי ישראלי. הסיפור מתמקד פחות במסע האישי של המייסדים ויותר בחדשנות הטכנולוגית, בצמיחה העסקית ובהשפעה הגלובלית. הנרטיב כולל זיהוי צורך אמיתי בתחום האקלים-טק (חיזוי זיהום אוויר בזמן אמת), פיתוח טכנולוגיה מתקדמת המשלבת מקורות נתונים מגוונים, צמיחה מרשימה המתבטאת בגיוסי הון משמעותיים (8 מיליון דולר ב-2018, 30 מיליון דולר ב-2021), שיתופי פעולה אסטרטגיים עם חברות ענק כמו Apple, Bosch, Dyson ו-L'Oréal , הכרה בינלאומית (אחת מאפליקציות האנדרואיד הטובות ביותר לפי Tech Radar ), ולבסוף, שיא ההצלחה – אקזיט משמעותי לגוגל בסכום המוערך ביותר מ-200 מיליון דולר.
-
מרכיבי הצלחה תקשורתיים:
חדשנות טכנולוגית בתחום בעל חשיבות גלובלית (איכות סביבה, בריאות), סיפור צמיחה קלאסי של סטארט-אפ עם אבני דרך ברורות (גיוסים, השקות מוצר, שיתופי פעולה 25), אימות חיצוני על ידי שותפים ומשקיעים מוכרים, והצלחה פיננסית מרשימה (אקזיט). סיפור כזה זוכה לסיקור נרחב בכלי תקשורת טכנולוגיים ועסקיים 25 וגם בראיונות טלוויזיוניים.28 המקרה של בריזומטר ממחיש כי בעוד סיפורים אישיים חזקים מאוד, סיפורי הצלחה של חברות טכנולוגיה יכולים להסתמך יותר על נרטיב של חדשנות, צמיחה, השפעה רחבה ואקזיט מוצלח, גם ללא פירוט אישי נרחב על המייסדים. נראה כי קיימים שני מסלולי נרטיב עיקריים לפיצ'רים: מבוסס-אישיות ומבוסס-חברה/טכנולוגיה.
איתי ליפקוביץ' (Itai Lipkovitz) – הורייזן:
סיפורו התקשורתי של איתי ליפקוביץ', מנכ"ל בית ההשקעות הורייזן, שונה מהאחרים.
הוא מתמקד פחות בנרטיב אישי ויותר במיצובו כמומחה בתחום ההשקעות. ההופעות התקשורתיות שלו (בעיקר בפודקאסטים ובראיונות כלכליים) מציגות את "שיטת הורייזן" לבחירת השקעות 29, מנתחות הזדמנויות בשוק ההון הישראלי, ודנות בסוגיות כלכליות רחבות יותר, כמו הסיבות לבריחת עסקים קטנים לחו"ל.
-
מרכיבי הצלחה תקשורתיים:
מיצוב כאוטוריטה מקצועית ואמינה בתחום הפיננסים, מתן ערך מוסף לקהל דרך תובנות וטיפים מעשיים, ועיסוק בנושאים כלכליים אקטואליים. גישה זו מתאימה פחות לכתבת פיצ'ר קלאסית המבוססת על סיפור אישי, ויותר לראיונות מומחה, טורי דעה או השתתפות בפאנלים.
-
דוגמאות נוספות מהתקשורת הישראלית (Additional Examples):
מעבר לדוגמאות שהוזכרו, התקשורת הישראלית עשירה בסיפורי פיצ'ר המדגישים נרטיבים שונים:
-
מוטי מלכא (Moti Malca):
כתבה ב"דה מרקר" תיארה את סיפורו של מלכא כ"מהפכה באהבה של איש אחד". הנרטיב מתמקד בחזונו להביא תרבות עשירה לאשדוד, הקמת מוסדות תרבות חלוציים כמו התזמורת האנדלוסית הישראלית, והעצמת תרבויות שהודרו מהמיינסטרים הישראלי. זהו סיפור על יוזמה אישית, התגברות על תפיסות מקובעות, חיבור למורשת ותרומה חברתית רחבה.
-
שלמה קרמר (Shlomo Kramer):
כתבת פרופיל נרחבת בכלכליסט הציגה את קרמר, "סנדק הסייבר" הישראלי, לא רק דרך הישגיו העסקיים (מייסד צ'ק פוינט, אימפרבה, קייטו נטוורקס), אלא גם דרך הפילוסופיה העסקית שלו: בניית חברות לטווח ארוך, התמדה מול ספקנות, חדשנות סדרתית וחזון שהגדיר מחדש שווקים שלמים בתחום הסייבר העולמי.
-
משפחת אירני (Irani Family):
כתבה בכלכליסט צללה לתוך אימפריית מותגי האופנה של המשפחה (פקטורי 54 ועוד). הנרטיב כאן הוא סיפור משפחתי-עסקי על השתלטות אסטרטגית על שוק האופנה היוקרתי בישראל, תוך שימוש בכוח שצברו מול ספקים וקניונים, הבנה צרכנית עמוקה, השקעה בחוויית לקוח וניהול משפחתי מלוכד.
-
סיפורי "סינדרלה" בהייטק:
כפי שצוין במקור ראשון, מגזינים כלכליים כמו "דה מרקר" מרבים לפרסם סיפורי אקזיט של יזמים, לעיתים מקבוצות אוכלוסייה פחות מבוססות, שהצליחו "להמציא משהו ולהתעשר בן לילה". זהו מוטיב פופולרי ומושך, גם אם לעיתים הוא מפשט את המציאות המורכבת של עולם היזמות.
מוטיבים משותפים וגורמי הצלחה (Common Motifs & Success Factors):
ניתוח מכלול הדוגמאות מאפשר לזהות מספר מוטיבים וגורמים החוזרים על עצמם בסיפורי פיצ'ר מוצלחים בתקשורת הישראלית:
-
המסע האישי וההתגברות על קשיים:
זהו אולי המרכיב האוניברסלי ביותר. כמעט כל סיפור פיצ'ר חזק כולל התמודדות עם אתגרים משמעותיים. בין אם אלו קשיים אישיים כמו חוסר ביטחון או קשיי קליטה (נטע אור), אתגרים עסקיים כמו משברים פיננסיים או בירוקרטיה (דניאל ביטון), ספקנות חיצונית מצד משקיעים או השוק (שלמה קרמר), או כניסה לתחום לא מוכר כנגד כל הסיכויים (יוליה לוי, דניאל ביטון). הצגת הקונפליקט והדרך לפתרונו היא שמייצרת דרמה, עניין והזדהות.
-
חדשנות ושיבוש (Disruption):
סיפורים על יצירת משהו חדש לחלוטין או על שינוי מהותי של כללי המשחק בתעשייה קיימת הם בעלי ערך חדשותי גבוה. דוגמאות בולטות כוללות את דניאל ביטון בתחום האנרגיה המתחדשת עם מודל עסקי חדשני, רן קורבר ובריזומטר עם טכנולוגיה לניטור איכות אוויר, ושלמה קרמר שהגדיר מחדש את שוק הסייבר מספר פעמים.
-
האלמנט האנושי והאותנטיות:
בעידן של חוסר אמון גובר, סיפורים החושפים פגיעות, כנות, ערכים אישיים ומניעים עמוקים יוצרים חיבור רגשי חזק ואמין יותר. הדוגמה של נטע אור, המשתפת בפתיחות בכישלונותיה, או מוטי מלכא המדבר על חזונו לשינוי חברתי דרך תרבות, ממחישות את כוחה של האותנטיות.
-
הישגים מדידים ומוחשיים:
סיפור טוב צריך גם הוכחות להצלחה. נתונים קונקרטיים כמו סכומי גיוס (ביטון, קורבר), שווי אקזיט (קורבר), הכרה חיצונית (ביטון בפורבס), מספר לקוחות או עובדים (קובץ' , אירני), או הקמת מוסדות בעלי השפעה (מלכא) – כל אלה מעניקים לסיפור משקל ואמינות.
-
גיל צעיר או "ילד פלא":
נרטיב זה זוכה לפופולריות רבה בתקשורת הישראלית, במיוחד בהקשר של יזמות וטכנולוגיה. סיפוריהם של אורי קובץ' ודניאל ביטון הם דוגמאות מובהקות לכך.
-
רלוונטיות וחיבור לטרנדים:
סיפורים המתחברים למגמות חברתיות, כלכליות או טכנולוגיות רחבות יותר (כמו קיימות, בינה מלאכותית, יזמות נשית, שינוי חברתי, השפעות המלחמה) זוכים לעניין רב יותר מצד עורכים וקהל קוראים.
-
הזווית הייחודית:
מה מבדיל את הסיפור הזה מכל סיפור אחר באותו תחום?.
הזווית יכולה להיות המודל העסקי הייחודי (ביטון), הגישה הניהולית הלא שגרתית (אור), המסלול האישי המפתיע (לוי), קנה המידה העצום של הפעילות (קרמר 33, אירני 34), או השילוב של מספר גורמים ייחודיים. איתור וחידוד הזווית הזו חיוניים להתבלטות.
כיצד הצליחו הסיפורים התקשורתיים של לקוחותנו לכבוש את הכותרות הראשיות?
שם (אדם/מותג) | תחום עיקרי | תמה נרטיבית מרכזית | דוגמאות להופעות בתקשורת | אימפקט יח"צ בולט |
דניאל ביטון (EDI Energy) | אנרגיה מתחדשת | יזמת צעירה פורצת דרך, גיוס הון משמעותי, התגברות על קשיים (מגדר, בירוקרטיה, משבר), חדשנות עסקית, תרומה להסברה. | פודקאסטים (מדברים נדל"ן, מבט לאחור, איך הצלחת?), פורבס 30/30 | מיצוב כיזמית מובילה בתחום האנרגיה, הכרה בינלאומית (פורבס), משיכת משקיעים. |
נטע אור (מטאור) | נדל"ן בארה"ב | יזמית לא שגרתית, אותנטיות ושקיפות רדיקלית, שיתוף בכישלונות, בניית אמון אישי, התמודדות בסביבה גברית. | כתבת פרופיל (מעריב), פודקאסטים (כסף והשקעות, נמרוד עבדלה) | בניית מותג אישי חזק המבוסס על אמון ושקיפות, משיכת משקיעים נאמנים, מיצוב כקול ייחודי בענף. |
אורי קובץ' (אאוריקה) | שיווק דיגיטלי | "ילד פלא", התחלה צנועה, למידה עצמית אינטנסיבית, הישגים בגיל צעיר מאוד, תוצאות מדידות ללקוחות. | כתבת פרופיל (Mako Nexter) | מיצוב ככישרון יוצא דופן וכמומחה לשיווק דיגיטלי למרות גילו הצעיר, משיכת לקוחות (כוכבי רשת). |
יוליה לוי | נדל"ן בגאורגיה | מהפך לא צפוי (מרו"ח ליזמית נדל"ן), התחלה מקרית (שיחה עם עוזרת בית), יעד לא שגרתי, הצלחה קונקרטית. | פודקאסט (כסף בקיר) | יצירת סיפור מעניין ומפתיע, מיצוב כדמות מעוררת השראה שעשתה שינוי דרמטי. |
רן קורבר (BreezoMeter) | אקלים-טק (איכות אוויר) | סטארט-אפ טכנולוגי קלאסי, חדשנות, צמיחה, גיוסים, שיתופי פעולה עם ענקיות, אקזיט משמעותי לגוגל. | כתבות טכנולוגיה ועסקים (Geektime, TheMarker), ראיונות TV | בניית מוניטין כחברה חדשנית ומובילה עולמית בתחומה, משיכת משקיעים ושותפים, אקזיט מוצלח המהווה הוכחה להצלחה. |
איתי ליפקוביץ' (הורייזן) | בית השקעות | מיצוב כמומחה השקעות, מתן ערך ותובנות לקהל, דיון בנושאים כלכליים אקטואליים. | פודקאסטים (ציפור פיננסית, מפצחים השקעות), ראיונות כלכלה | ביסוס סמכות מקצועית ואמינות בתחום הפיננסים, משיכת לקוחות לבית ההשקעות. |
מוטי מלכא | תרבות ואמנות (אשדוד) | "מהפכה באהבה", חזון, יוזמה, הבאת תרבות לפריפריה, הקמת מוסדות חלוציים, העצמת תרבויות מודרות. | כתבת פרופיל (דה מרקר) | מיצוב כמוביל תרבותי וחברתי משפיע, הכרה ציבורית רחבה (כולל פרס ישראל לתזמורת), השראה לאחרים. |
שלמה קרמר (קייטו נטוורקס) | סייבר | "סנדק הסייבר", יזמות סדרתית, חדשנות פורצת דרך, בניית חברות לטווח ארוך, התמדה, חזון שהגדיר שווקים. | כתבת פרופיל (כלכליסט) | מיצוב כאחד מאבות תעשיית הסייבר העולמית והישראלית, מנהיגות מחשבתית, משיכת משקיעים וטאלנטים ברמה הגבוהה ביותר. |
משפחת אירני (פקטורי 54) | אופנה יוקרתית | אימפריה משפחתית, שליטה אסטרטגית בשוק, כוח מול ספקים וקניונים, הבנה צרכנית, חווית לקוח, ניהול מלוכד. | כתבת פרופיל (כלכליסט) | מיצוב כשחקן הדומיננטי בשוק אופנת היוקרה בישראל, בניית מותג-על (פקטורי 54), השפעה על תרבות הצריכה. |
עקרונות וכלים לבניית הסיפור המושלם
לאחר שזיהינו את המרכיבים החוזרים בסיפורים מוצלחים, השלב הבא הוא להבין את העקרונות והכלים המאפשרים לבנות סיפור כזה באופן שיטתי ואפקטיבי. בניית סיפור יח"צ אינה רק כתיבה יצירתית; היא דורשת חשיבה אסטרטגית, הבנה פסיכולוגית של הקהל, ויכולת לזקק מסרים מורכבים לנרטיב קוהרנטי ומרתק.
יסודות הסטוריטלינג האפקטיבי ביח"צ (Foundations of Effective PR Storytelling):
-
איתור מסר הליבה והזווית הייחודית:
כל סיפור פיצ'ר מוצלח מתחיל בגרעין ברור: מהו הדבר האחד, המהותי, שהקהל צריך לקחת איתו מהסיפור?.
מעבר לתיאור העובדתי של "מה" העסק או האדם עושים, חשוב להתמקד ב"למה" – מה המניע, החזון, הערכים המנחים – וב"איך" – מהי הדרך הייחודית שבה הדברים נעשים. שאלות מנחות בשלב זה יכולות להיות: מדוע העסק/המיזם הוקם מלכתחילה? איזו בעיה אמיתית הוא בא לפתור עבור קהל היעד? מהי התמונה הגדולה, החזון ארוך הטווח?.
זיהוי הזווית הייחודית – מה שמבדיל את הסיפור הזה מאינספור סיפורים דומים – הוא קריטי כדי ללכוד את תשומת לבם של עורכים וקוראים.
-
זיהוי האלמנט האנושי והחיבור הרגשי:
אנשים מתחברים לאנשים, לא רק לחברות או מוצרים. סיפורים נוגעים בנו דרך רגשות.
לכן, חיוני לחפש את הפנים האנושיות מאחורי המותג או היוזמה. זה יכול להיות סיפור המייסדים, ערכי החברה, התשוקה לדבר מסוים, או המאבקים וההתגברות עליהם. המטרה היא ליצור הזדהות. שימוש בשפה המדברת בגובה העיניים ומכלילה ("כולנו מכירים את זה ש…") יעיל יותר מיצירת ריחוק ("אתם בטח מכירים את זה ש…").
סיפור טוב אינו מפחד לעורר מגוון רגשות, משמחה והשראה ועד אמפתיה ואפילו כעס מבוקר. חשוב לזכור שהאלמנט ה"אנושי" אינו חייב להיות סיפור חיים דרמטי; הוא יכול לבוא לידי ביטוי גם בערכים, בחזון, בפתרון בעיה אמיתית של לקוחות, או בגישה ייחודית לעסקים. גם מותגים או אנשים ללא סיפור חיים "מרגש" יכולים ליצור סיפור יח"צ חזק על ידי התמקדות במטרה, בערכים, או בהשפעה על אחרים.
-
אותנטיות, אמינות ושקיפות:
בעידן שבו הקהל חשדן וציני כלפי מסרים שיווקיים, האותנטיות היא המטבע החזק ביותר. סיפורים צריכים להרגיש אמיתיים וכנים כדי לזכות באמון.
ניסיון "לייפות" את המציאות יתר על המידה או להסתיר קשיים עלול להתגלות ולפגוע באמינות. כפי שראינו במקרה של נטע אור, שקיפות מבוקרת, גם לגבי אתגרים וכישלונות, יכולה דווקא לחזק את האמון.
חשוב להימנע מקלישאות, סיסמאות ריקות ודימויים שחוקים שפוגעים בתחושת האותנטיות.
-
התאמה לקהל היעד:
סיפור, מוצלח ככל שיהיה, לא ישיג את מטרתו אם לא ידבר אל הקהל הנכון ובשפה הנכונה. חשוב להבין לעומק את קהל היעד של כלי התקשורת ושל המותג עצמו: מה מעניין אותו? מהם צרכיו וכאביו? באילו פלטפורמות הוא נמצא? מהי השפה והטון המתאימים לו?.
הקשבה פעילה לשיח הקיים ברשתות חברתיות ובפורומים רלוונטיים יכולה לספק תובנות יקרות ערך לגבי הנושאים והזוויות שיעניינו את הקהל.
בניית סיפור יח"צ אפקטיבי דורשת חשיבה אסטרטגית מקדימה על קהל היעד ועל המטרה של הסיפור, ולא רק התמקדות בסיפור עצמו. תהליך בניית הסיפור צריך להתחיל בהגדרת הקהל והמטרה, ורק אז לחפש או לבנות את הנרטיב שיתאים להם. ייתכן שלאותו ארגון יהיו מספר סיפורי ליבה שונים, המותאמים לקהלים ומטרות שונות.
-
מטרה אסטרטגית ברורה:
סיפור יח"צ אינו תרגיל אקדמי או יצירת אמנות לשמה. הוא כלי להשגת מטרות ארגוניות או עסקיות מוגדרות. בין אם המטרה היא הגברת מודעות למותג, בניית אמינות, גיוס לקוחות, משיכת משקיעים, שינוי תפיסה ציבורית או הנעה לפעולה ספציפית – הסיפור חייב להיות מתוכנן כך שישרת את המטרה הזו. סיפור טוב כולל לעיתים קרובות, גם אם באופן סמוי, קריאה לפעולה או משהו שיגרום לקהל לחשוב או לפעול אחרת.
מבנה הנרטיב המנצח (The Winning Narrative Structure):
מבנה סיפור קלאסי ומוכר מסייע לקהל לעקוב אחר העלילה, להבין את המסרים המרכזיים וליצור חוויה מספקת. המבנה הבסיסי כולל שלושה חלקים עיקריים:
-
התחלה (Hook):
הפתיחה חייבת ללכוד את תשומת הלב של הקורא באופן מיידי.
היא מציגה את הגיבור (האדם או המותג), את העולם שבו הוא פועל, ואת הקונפליקט המרכזי, האתגר הראשוני או השאיפה הגדולה שמניעה את הסיפור.
-
אמצע (Development):
זהו גוף הסיפור, המקום שבו העלילה מתפתחת. הוא מציג את המסע של הגיבור, את המכשולים והאתגרים שהוא נתקל בהם, את נקודות המפנה המשמעותיות, ואת התהליך שהוא עובר.
כאן נבנה המתח, מתפתחת הדמות ונוצר החיבור הרגשי העמוק עם הקהל. חשוב לתאר לא רק את האירועים, אלא גם את ההתמודדות, הלמידה והשינויים שעובר הגיבור.
-
סוף (Resolution/Impact):
החלק המסיים מציג את הפתרון לקונפליקט או את ההתמודדות המתמשכת איתו, את ההישגים שהושגו כתוצאה מהמסע, את התובנות המרכזיות שנלמדו, ואת המסר הסופי שרוצים להשאיר אצל הקורא. הסיום צריך לספק תחושת סגירה (גם אם מדובר בסוף פתוח מתוכנן), להיות ברור ולא מתחמק, ולהדגיש את השינוי או התהליך שעבר הגיבור לאורך הסיפור.
-
שימוש במוטיב חוזר:
טכניקה ספרותית יעילה לחיזוק המסר המרכזי ויצירת קוהרנטיות היא שימוש במוטיב חוזר – אלמנט סמלי (חפץ, צבע, מילה, רעיון, זיכרון) שמופיע מספר פעמים לאורך הסיפור, לעיתים בווריאציות שונות, ונושא משמעות רגשית או רעיונית.
הדגשת הישגים, אתגרים ונקודות מפנה (Highlighting Achievements, Challenges, Turning Points):
בתוך המבנה הנרטיבי, חשוב לשלב באופן אפקטיבי את המרכיבים הבאים:
-
הישגים:
אין להציג הישגים כרשימת מכולת. יש לשלב אותם בסיפור באופן אורגני, כך שיראו כתוצאה טבעית של המסע וההתמודדות. חשוב להמחיש את משמעות ההישג ואת הדרך שהובילה אליו. שימוש בנתונים כמותיים וקונקרטיים (כמו בדוגמאות של ביטון, קורבר, קובץ') מחזק את האמינות והאימפקט.10
-
אתגרים:
כפי שהודגש בניתוח מקרי הבוחן, אתגרים וקשיים אינם משהו שיש להסתיר, אלא מרכיב חיוני ליצירת עניין, מתח והזדהות. יש לתאר אותם בכנות, אך תמיד תוך הדגשת ההתמודדות, הנחישות, הלמידה והצמיחה שנבעו מהם.
-
נקודות מפנה:
אלו הם הרגעים הדרמטיים בסיפור – החלטה קשה, שינוי כיוון פתאומי, מפגש משמעותי, תובנה שמשנה את התמונה – שמניעים את העלילה קדימה ומעצבים את מסלולו של הגיבור. זיהוי והדגשה של נקודות אלו מוסיפים עומק ודינמיות לנרטיב.
תהליך בניית הסיפור – מדריך צעד-אחר-צעד
בניית סיפור פיצ'ר אפקטיבי היא תהליך שיטתי המשלב איסוף מידע, חשיבה אסטרטגית וכתיבה יצירתית. להלן שלבים מומלצים לתהליך זה:
-
שלב 1: הגדרת מטרות יח"צ וקהלי יעד (Defining PR Goals & Target Audiences):
- לפני שמתחילים לחשוב על הסיפור עצמו, חיוני להגדיר בבירור מה רוצים להשיג באמצעות כתבת הפיצ'ר. האם המטרה היא הגברת מודעות כללית? ביסוס אמינות ומומחיות? משיכת משקיעים או לקוחות חדשים? שינוי תפיסה קיימת? גיוס עובדים?. הגדרת המטרה תסייע למקד את המסר ואת בחירת הזווית הסיפורית.
- במקביל, יש לזהות את קהל היעד העיקרי שאליו רוצים להגיע דרך הכתבה הספציפית הזו. האם אלו לקוחות פוטנציאליים, שותפים עסקיים, משקיעים, עובדים, קובעי מדיניות, או הציבור הרחב? הבנת הקהל תאפשר להתאים את המסרים, השפה והטון באופן מיטבי.
-
שלב 2: איסוף חומרי גלם (Gathering Raw Materials):
- זהו שלב התחקיר המעמיק. הוא כולל ראיונות עומק עם הדמות המרכזית (היזם, המנכ"ל, המייסד), וייתכן שגם עם דמויות מפתח נוספות כמו שותפים, עובדים ותיקים, או אפילו לקוחות מרוצים שיכולים לספק עדות אותנטית.
- יש לאסוף נתונים כמותיים רלוונטיים המעידים על הצלחה: נתוני צמיחה, היקפי גיוס הון, נתחי שוק, מספר לקוחות, פרסים והכרה חיצונית.
- חשוב לחפש באופן אקטיבי אנקדוטות אישיות, סיפורים קטנים ומרגשים, רגעים מכוננים או משעשעים שמוסיפים צבע ועומק אנושי לנרטיב.
- במקביל, יש לאסוף חומרים ויזואליים (תמונות באיכות גבוהה, סרטונים קצרים) שיכולים ללוות את הכתבה ולחזק את המסר.
-
שלב 3: זיהוי מסר הליבה והזווית הייחודית (Identifying Core Message & Unique Angle):
- לאחר איסוף חומרי הגלם, ובהתחשב במטרות שהוגדרו, מגיע שלב הסינון והמיקוד. מהו הסיפור המרכזי, התמה העיקרית שרוצים להעביר?. מה הופך את הסיפור הזה למעניין, רלוונטי ושונה מסיפורים אחרים באותו תחום?. חשוב לשאול: מדוע הסיפור הזה חשוב דווקא עכשיו? מהי החדשנות או התובנה המרכזית שהוא מציע?. שלב זה דורש יכולת לזהות את "הסיפור בתוך הסיפור" ולהתמקד בו.
-
שלב 4: בניית שלד הנרטיב (Building the Narrative Skeleton):
- כעת, יש לארגן את חומרי הגלם הנבחרים לכדי מבנה סיפורי קוהרנטי. ניתן להשתמש במבנה הקלאסי של התחלה-אמצע-סוף:
- התחלה: הצגת הגיבור/המותג והאתגר/השאיפה הראשונית.
- אמצע: תיאור המסע, הקונפליקטים, ההתמודדויות, נקודות המפנה וההתפתחות.
- סוף: הצגת הפתרון/ההישג, התובנות המרכזיות והמסר הסופי.
- המטרה היא ליצור "קו עלילה" ברור, הגיוני וזורם, שקל לקורא לעקוב אחריו.
-
שלב 5: שזירת האלמנט הרגשי והאנושי (Weaving in the Emotional/Human Element):
- מעבר לעובדות ולנתונים, זה השלב להכניס "נשמה" לסיפור. היכן ניתן לשלב את הרגשות, הערכים, החוויות האישיות, וה"למה" העמוק יותר מאחורי העשייה?.1
- שימוש בציטוטים חזקים, אותנטיים ואישיים של הדמות המרכזית הוא כלי יעיל ביותר להוספת ממד רגשי ואנושי.
-
שלב 6: הדגשת הישגים, אתגרים ונקודות מפנה (Highlighting Achievements, Challenges, Turning Points):
- יש לשלב את ההישגים וההצלחות (נתונים, פרסים, אקזיטים וכו') באופן טבעי בתוך הנרטיב, לא כרשימה נפרדת.
- כפי שהודגש קודם, יש לתאר בכנות את האתגרים והקשיים, אך תמיד תוך התמקדות באופן ההתמודדות, בלמידה ובצמיחה שנבעו מהם.
- יש לזהות ולהדגיש את הרגעים המשמעותיים ששינו את מסלול הסיפור והובילו להתפתחויות חשובות.
-
שלב 7: כתיבה וליטוש (Writing & Polishing):
- כתיבת טיוטה ראשונית של הסיפור, תוך התמקדות בהעברת הנרטיב המרכזי והמסרים החשובים.
- עריכה קפדנית היא שלב קריטי. יש לקצר היכן שניתן, לחדד מסרים, להבטיח זרימה לוגית ובהירות ניסוח.
- חשוב להתאים את השפה, הטון והסגנון לכלי התקשורת הספציפי שאליו מכוונת הכתבה ולקהל היעד שלו. יש להשתמש בשפה מדויקת ועשירה, אך להימנע מז'רגון מקצועי מדי או מקלישאות שחוקות.
- מומלץ לקבל משוב מאנשים נוספים (קולגות, עורכים, ואף הדמות המרכזית עצמה) ולבצע תיקונים בהתאם.
חשוב לציין כי תהליך בניית הסיפור הוא לעיתים קרובות איטרטיבי ולא לינארי לחלוטין. זיהוי הזווית הייחודית (שלב 3) עשוי להשתנות או להתחדד רק לאחר איסוף חומרי הגלם (שלב 2) או אפילו במהלך הכתיבה (שלב 7).
לעיתים, אנקדוטה או תובנה שעולה במהלך ראיון עומק הופכת פתאום למסר הליבה. לכן, התהליך דורש גמישות מחשבתית ונכונות לחזור אחורה, לשנות כיוון ולהתאים את הנרטיב תוך כדי תנועה. כמו כן, שיתוף פעולה הדוק ובניית אמון בין איש היח"צ/הכותב לבין מושא הכתבה הם קריטיים, לא רק לאיסוף מידע אלא גם להבטחת אותנטיות ולקבלת אישור סופי לנרטיב, במיוחד כאשר נוגעים בנושאים אישיים, רגישים או בכישלונות עבר.
מינוף הסיפור לאימפקט מתמשך
פרסום כתבת פיצ'ר מוצלחת אינו סוף התהליך, אלא לעיתים קרובות רק ההתחלה. כדי למקסם את ההשפעה של הסיפור ולהבטיח שההשקעה ביצירתו תניב פירות לאורך זמן, חיוני לאמץ אסטרטגיה פרואקטיבית של מינוף והפצה רב-ערוצית.
-
אסטרטגיית הפצה רב-ערוצית (Content Repurposing):
- העיקרון: כתבת פיצ'ר היא נכס תוכן בעל ערך גבוה. במקום להסתפק בפרסום היחיד שלה, ניתן ורצוי "למחזר" או "לפרק" אותה למרכיבים קטנים יותר ולהתאימם למגוון פלטפורמות וערוצים.47 גישה זו, המכונה Content Repurposing, מאפשרת להגיע לקהלים חדשים שאולי לא נחשפו לכתבה המקורית, לחזק את המסרים המרכזיים באמצעות חזרה עליהם בפורמטים שונים, ולהגדיל את ההחזר על ההשקעה (ROI) במאמץ היח"צי הראשוני.
-
איך עושים את זה? (דוגמאות פרקטיות):
-
מדיה חברתית:
זהו ערוץ טבעי ומרכזי למינוף. ניתן לשתף את הקישור לכתבה המקורית בליווי תקציר מושך או שאלה מעוררת מחשבה.
מעבר לכך, ניתן ליצור סדרת פוסטים המבוססים על הכתבה: קרוסלות ויזואליות (במיוחד ללינקדאין ואינסטגרם) המציגות נקודות מפתח, ציטוטים בולטים או נתונים מעניינים; סרטונים קצרים (Reels, TikTok, YouTube Shorts) המציגים קטעים מהסיפור, ראיון קצר עם הדמות המרכזית או אנימציה של תובנות מרכזיות; וגרפיקות מעוצבות עם ציטוטים חזקים או סטטיסטיקות מרכזיות מהכתבה.
-
אתר החברה/בלוג:
חובה לכלול קישור לכתבה במדור "חדשות", "בתקשורת" או "אודות" באתר. ניתן גם לכתוב פוסט בלוג חדש המרחיב על נושא ספציפי שעלה בכתבה, ומקשר אליה לקריאה נוספת.
כמו כן, אפשר לשלב ציטוטים, תובנות או נתונים מהכתבה במאמרים קיימים באתר כדי לעדכן ולחזק אותם.
-
ניוזלטר:
שיתוף הכתבה או תובנות מרכזיות ממנה עם רשימת התפוצה של החברה היא דרך מצוינת להגיע לקהל שכבר גילה עניין במותג.50
-
פודקאסטים:
אם לחברה יש פודקאסט, ניתן להקדיש פרק לדיון מעמיק בסיפור שהוצג בכתבה. לחילופין, הסיפור והתובנות מהכתבה יכולים לשמש בסיס מצוין להתארחות בפודקאסטים רלוונטיים אחרים בתעשייה.
-
חומרי שיווק ומכירות:
כתבת פיצ'ר בכלי תקשורת מוכר מהווה "הוכחה חברתית" חזקה. ניתן לשלב ציטוטים נבחרים, לוגואים של כלי התקשורת, או סיכום קצר של הסיפור במצגות מכירה, דפי נחיתה, ברושורים וחומרים שיווקיים נוספים כדי לבנות אמינות ולחזק את המסרים.
-
אירועים וכנסים:
הסיפור המרכזי מהכתבה יכול לשמש בסיס להרצאות, מצגות או השתתפות בפאנלים בכנסים ואירועים מקצועיים.
-
מקרה בוחן – דניאל ביטון:
ניתן לראות כיצד הסיפור של דניאל ביטון מונף על פני פלטפורמות שונות. ההופעות הראשוניות בפודקאסטים ובכתבות יצרו מומנטום ובסיס נתונים.
סיפור הליבה שלה – יזמית צעירה ומרשימה בתחום האנרגיה, שהתגברה על קשיים וגייסה הון משמעותי – הודגש והותאם לכל פלטפורמה.סביר מאוד להניח שהגשת המועמדות לרשימת 30Under30 של פורבס התבססה על הנרטיב וההישגים שכבר זכו לסיקור תקשורתי, תוך הדגשת האלמנטים הרלוונטיים לקריטריונים של הרשימה (גיל, חדשנות, השפעה, היקף פעילות).
כל פרסום נוסף, כמו הבחירה לפורבס, חיזק את הסיקורים הקודמים ופתח דלתות להזדמנויות תקשורתיות ועסקיות חדשות, ובכך הדגים את כוחו של המינוף העקבי. הצלחה זו מראה שהכרה חיצונית יוקרתית היא לרוב תוצאה של בניית נרטיב עקבית ומוצלחת לאורך זמן בערוצים מרובים, ולא אירוע יח"צ בודד.
כל כתבה או ראיון מהווים נדבך נוסף בבניית המוניטין והנרטיב, וכל נכס תוכן מחזק את האחרים במסע ארוך טווח.
-
טיפים להתאמת התוכן:
בעת מינוף התוכן, חשוב לשמור על מסר ליבה עקבי וקוהרנטי בכל הערוצים.עם זאת, יש להתאים את הפורמט, הטון, האורך והסגנון לכל פלטפורמה ספציפית ולקהל שלה. לדוגמה, פוסט בלינקדאין יהיה מקצועי יותר מסרטון בטיקטוק. מומלץ לחשוב על אפשרויות המינוף כבר בשלב יצירת התוכן המקורי, כדי להקל על התהליך בהמשך.
בניית מותג אישי/ארגוני חזק (Building a Strong Brand):
כתבת פיצ'ר איכותית תורמת משמעותית לבניית המותג. היא ממצבת את האדם או הארגון כמוביל דעה, מומחה ובעל סמכות בתחומו.4 הסיפור המסופר בכתבה הופך לחלק אינטגרלי מזהות המותג, מהנרטיב שהוא מספר לעולם.1 חזרה עקבית על מסרים וערכים מרכזיים דרך סיפורים שונים לאורך זמן מחזקת את המיתוג ויוצרת תפיסה ברורה ואחידה בקרב קהלי היעד.
יצירת הזדמנויות המשך (Creating Follow-Up Opportunities):
כתבת פיצ'ר מוצלחת פותחת דלתות. היא יכולה להוביל להזמנות להרצאות בכנסים, להשתתפות בפאנלים מקצועיים, ולראיונות נוספים בכלי תקשורת אחרים. היא עשויה למשוך תשומת לב של משקיעים פוטנציאליים, שותפים אסטרטגיים, או לקוחות חדשים שלא היו מודעים לקיומו של המותג קודם לכן.
בנוסף, חשיפה חיובית כזו מחזקת את גאוות היחידה בקרב עובדים קיימים ויכולה למשוך טאלנטים חדשים ואיכותיים לארגון (מה שמכונה Employee Advocacy ).
מינוף אפקטיבי של כתבת פיצ'ר אינו פעולה ספונטנית לאחר הפרסום, אלא דורש תכנון פרואקטיבי ותיאום הדוק בין צוותי היח"צ, השיווק, המכירות ואף משאבי האנוש בארגון.יש לחשוב על המינוף כעל קמפיין תוכן בפני עצמו, עם אסטרטגיה, יעדים, תוכנית פעולה ואחראים מוגדרים לכל ערוץ. שילוב תכנון המינוף כבר בשלב בניית הסיפור והפיץ' לתקשורת, והקמת מנגנון פנימי לביצוע מתואם, יבטיחו מיצוי מקסימלי של הפוטנציאל הגלום בכתבה.
מדידה והערכת האימפקט של כתבות פיצ'ר
השקעת משאבים ביצירת סיפור פיצ'ר ובמינופו מחייבת גם יכולת למדוד ולהעריך את ההשפעה וההחזר על ההשקעה (ROI) של מהלכים אלו. מדידה אפקטיבית חיונית לא רק להצדקת תקציבי יח"צ בפני ההנהלה, אלא גם ללמידה, לשיפור מתמיד של האסטרטגיה ולהבנת הערך האמיתי שיחסי ציבור תורמים לארגון.45
מעבר למדידת חשיפה (Beyond Measuring Impressions):
-
האתגר:
אחד האתגרים המרכזיים במדידת יח"צ הוא הקושי לבודד את ההשפעה הישירה של כתבה ספציפית על מדדים עסקיים קשיחים כמו מכירות.60 בניגוד לקמפיין פרסומי ממוקד עם קריאה ישירה לפעולה, השפעתה של כתבת פיצ'ר היא לרוב עקיפה ומצטברת לאורך זמן.
-
החשיבות:
למרות הקושי, מדידה היא הכרחית. היא מאפשרת להוכיח ערך, לזהות מה עובד ומה לא, ולתקשר את התרומה של יח"צ למטרות הארגוניות הרחבות יותר.45
-
התמקדות במשפך השיווקי:
דרך יעילה להבין את השפעת יח"צ היא לבחון את תרומתו לשלבים שונים במשפך השיווקי: החל מיצירת מודעות (Awareness) ראשונית למותג, דרך פיתוח עניין (Interest) והבנה, חיזוק השיקול (Consideration) של המותג כאופציה רלוונטית, השפעה עקיפה על החלטת הרכישה (Purchase), ועד לטיפוח נאמנות (Loyalty) ועידוד לקוחות להפוך לשגרירים. כתבות פיצ'ר, בזכות עומקן ואמינותן, משפיעות במיוחד על השלבים המוקדמים והאמצעיים של המשפך – מודעות, עניין ושיקול – על ידי בניית אמון, חינוך הקהל ויצירת חיבור רגשי.
מדדים כמותיים ואיכותניים להערכת הצלחה (Quantitative & Qualitative Metrics):
מדידה מקיפה צריכה לשלב הן מדדים כמותיים (מספרים) והן מדדים איכותניים (הערכת איכות והקשר):
כמותיים:
-
אזכורים תקשורתיים (Media Mentions):
ספירת מספר הכתבות והאזכורים שהתפרסמו בעקבות הפיץ'. חשוב לא רק לספור, אלא גם להעריך את פוטנציאל החשיפה (Reach) של כל כלי תקשורת.45 יש לעקוב גם אחר איסוף הכתבה על ידי כלי תקשורת נוספים (Pickups) והפצתה בערוצי סינדיקציה.
-
תעבורת אתר (Website Traffic):
ניתוח נתוני Google Analytics או כלי דומה לבחינת עלייה בתנועה הכללית לאתר החברה לאחר פרסום הכתבה. חשוב במיוחד לעקוב אחר תנועת הפנייה (Referral Traffic) המגיעה ישירות מקישורים בכתבה או בכלי התקשורת המפרסם. שימוש בפרמטרים של UTM בקישורים המוטמעים בפיץ' או בכתבה יכול לאפשר מעקב מדויק יותר.
-
לידים והמרות (Leads & Conversions):
במידת האפשר, יש לעקוב אחר מספר הפניות, ההרשמות (לניוזלטר, וובינר), הורדות (של מדריך, Whitepaper) או אף מכירות ישירות שניתן לשייך לכתבה. ניתן לעשות זאת באמצעות דפי נחיתה ייעודיים, טפסי הרשמה עם שדה "איך הגעת אלינו?", או קודי הנחה ייחודיים.
-
ביצועי SEO:
כתבות פיצ'ר באתרים סמכותיים יכולות לתרום לקידום האורגני. יש לעקוב אחר שינויים בדירוג של מילות מפתח רלוונטיות, ובפרט שם המותג או הדמות המרכזית. כמו כן, יש לבדוק אם הכתבה יצרה קישורים נכנסים (Backlinks) איכותיים לאתר החברה, ואם חל שיפור בסמכות הדומיין (Domain Authority).
-
מעורבות במדיה חברתית (Social Engagement):
מדידת מספר הלייקים, השיתופים, התגובות והאזכורים של פוסטים ברשתות החברתיות המשתפים את הכתבה או מתייחסים אליה.
-
נתח קול (Share of Voice – SoV):
השוואת כמות ואיכות הסיקור התקשורתי של המותג/האדם ביחס למתחרים העיקריים באותה תקופה. מדד זה מספק פרספקטיבה על הנוכחות היחסית בשוק.
- איכותניים:
- ניתוח סנטימנט (Sentiment Analysis): הערכה של הטון הכללי של הסיקור – האם הוא חיובי, שלילי או ניטרלי? האם הוא משקף את המסרים הרצויים?.6
- איכות האזכורים (Quality of Mentions): לא כל אזכור שווה. האם הכתבה הופיעה בכלי תקשורת מרכזי, אמין ורלוונטי לקהל היעד? האם המסרים המרכזיים של המותג הועברו בצורה מדויקת ומלאה? האם הכתבה כללה ציטוטים משמעותיים? האם שולבו תמונות או וידאו?.59
- משוב מבעלי עניין: איסוף משוב בלתי פורמלי מלקוחות, שותפים, עובדים ובעלי עניין אחרים – האם הם ראו את הכתבה? מה הייתה תגובתם? האם היא השפיעה על תפיסתם את המותג?
- השפעה על מוניטין המותג (Brand Reputation): זוהי הערכה סובייקטיבית יותר, המתבססת על מכלול המדדים לאורך זמן, ומנסה להעריך האם פעילות היח"צ תורמת לחיזוק המוניטין, האמינות והתפיסה החיובית של המותג.
הדגמת החזר על ההשקעה (ROI):
-
הגישה המעשית:
מכיוון שחישוב ROI כספי ישיר הוא מאתגר, הגישה המעשית היא להתמקד במדדים הניתנים למדידה (כמותיים ואיכותניים כאחד) ולהציג באופן ברור את הקשר שלהם למטרות העסקיות שהוגדרו מראש.55
-
חישוב ערך מדיה שווה ערך (EMV/AVE):
ניתן להעריך את השווי הכספי של החשיפה שהושגה בכתבה על ידי השוואה לעלות של רכישת שטח פרסום דומה באותו כלי תקשורת. עם זאת, מדד זה שנוי במחלוקת ואינו משקף בהכרח את הערך האמיתי של סיקור עיתונאי אמין. יש להשתמש בו בזהירות, אם בכלל, ולהציגו לצד מדדים אחרים.
-
הדגשת יעילות (Efficiency):
ניתן לחשב מדדי יעילות, כגון "עלות לאלף" (CPM) חשיפות איכותיות, או עלות להשגת אזכור חיובי או להעברת מסר מפתח. ככל שהעלות נמוכה יותר, כך הפעילות יעילה יותר.
-
חיבור לתוצאות עסקיות:
גם אם לא ניתן להוכיח סיבתיות ישירה, ניתן להציג קורלציה בין תקופות של פעילות יח"צ אינטנסיבית (כמו קמפיין סביב כתבת פיצ'ר) לבין עלייה במדדים עסקיים רלוונטיים (כמו פניות באתר, לידים ממקורות אורגניים, או אפילו מכירות) לאורך זמן.59
-
חשיבות הדיווח:
בסופו של דבר, היכולת להדגים ROI תלויה ביכולת לאסוף את הנתונים הרלוונטיים ולהציג אותם בצורה ברורה, משכנעת ומותאמת לקהל היעד (בדרך כלל ההנהלה).
הדיווח צריך לספר סיפור משל עצמו – סיפור על ההשפעה והערך של פעילות היח"צ.
מדידת אימפקט יח"צ אפקטיבית דורשת, אם כן, שילוב מושכל של כלים טכנולוגיים (כמו פלטפורמות ניטור מדיה, כלי אנליטיקס לאתר ולרשתות חברתיות, כלי SEO) עם ניתוח אנושי איכותני.
הכלים מספקים את הנתונים הכמותיים, אך רק ניתוח אנושי יכול להבין את ההקשר, את הסנטימנט האמיתי ואת המשמעות העמוקה יותר של הסיקור.
הוכחת הערך של יח"צ היא תהליך מתמשך הדורש הגדרת ציפיות ריאלית מול ההנהלה, מדידה עקבית לאורך זמן, ודיווח שקוף המדגיש את התרומה הרב-ממדית של יח"צ למטרות העסקיות, גם אם לא כל היבט ניתן לכימות במונחי כסף.
סיכום: הדרך לסיפור יח"צ בלתי נשכח
בנוף התקשורתי והעסקי התחרותי של ימינו, היכולת לספר סיפור משכנע היא מיומנות יח"צ קריטית. כפי שראינו לאורך מדריך זה, כתבת פיצ'ר המבוססת על נרטיב חזק, אותנטי ורלוונטי יכולה להוות כלי רב עוצמה לבניית מותג, לביסוס אמינות וליצירת חיבור רגשי עמוק עם קהלי היעד.
הדרך ליצירת סיפור כזה עוברת דרך הבנה מעמיקה של המרכיבים ההופכים סיפור לאפקטיבי: זיהוי מסר ליבה וזווית ייחודית, שזירת אלמנט אנושי ורגשי, בניית מבנה נרטיבי קוהרנטי, והדגשת מסע ההתמודדות עם אתגרים לצד ההישגים. ניתוח מקרי בוחן ישראליים מצליחים, כמו אלו של דניאל ביטון, נטע אור, אורי קובץ', יוליה לוי, רן קורבר, מוטי מלכא, שלמה קרמר ומשפחת אירני, ממחיש כיצד עקרונות אלו באים לידי ביטוי בפועל ומובילים לתוצאות מרשימות.
חשוב לזכור כי פרסום הכתבה הוא רק אבן דרך במסע. מינוף אסטרטגי של הסיפור על פני ערוצים ופלטפורמות מרובות הוא המפתח להרחבת החשיפה, לחיזוק המסרים וליצירת אימפקט מתמשך. במקביל, מדידה והערכה שיטתית של ההשפעה, תוך שילוב מדדים כמותיים ואיכותניים, חיונית להבנת הערך האמיתי של המהלך ולהצדקתו בפני בעלי העניין.
בניית סיפורי יח"צ מוצלחים ומינופם אינה אירוע חד-פעמי, אלא תהליך מתמשך הדורש חשיבה אסטרטגית, יצירתיות, היכרות מעמיקה עם השטח התקשורתי, יכולת ניתוח ומדידה, והבנה דקה של הפסיכולוגיה האנושית. יישום העקרונות והכלים שהוצגו במדריך זה יאפשר לאנשי מקצוע וארגונים בישראל ליצור סיפורי יח"צ משפיעים ובלתי נשכחים, כאלה שלא רק יגיעו לכותרות, אלא גם יגעו בלבבות ויניעו לפעולה.